eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaFolia do pieczenia - z czego?
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 10

  • 1. Data: 2012-02-25 17:23:05
    Temat: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: Grzexs <g...@g...usu-n-to.pl>

    Z czego zrobiona jest taka przeźroczysta folia do pieczenia produktów w
    kuchennym piekarniku? Papier jakiś czy tworzywo sztuczne? Jaką
    temperaturę wytrzymuje i co się dzieje po przekroczeniu tej krytycznej
    temperatury - topi się czy zapala?
    --
    Grzexs


  • 2. Data: 2012-02-25 19:54:57
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: "PL(N)umber_One " <p...@g...pl>

    Witam
    Jest folia i jest papier. Papieru do pieczenia, używam jako przekładki do
    klejenia, jest mocno natłuszczony i nic - nawet butapren:) się go nie czepia.
    PP

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


  • 3. Data: 2012-02-26 09:34:37
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Sat, 25 Feb 2012 18:23:05 +0100, Grzexs napisał(a):
    > Z czego zrobiona jest taka przeźroczysta folia do pieczenia produktów w
    > kuchennym piekarniku? Papier jakiś czy tworzywo sztuczne? Jaką
    > temperaturę wytrzymuje i co się dzieje po przekroczeniu tej krytycznej
    > temperatury - topi się czy zapala?

    Z czego to nie wiem, ale malo jest tworzyw wytrzymyjacych ponad 200C.

    wiec obstawiam dwa - silikony jakies ... i zwykly celofan

    a celofan to tak do konca nie wiadomo - sztuczne tworzywo czy nie, papier
    czy nie :-)

    J.


  • 4. Data: 2012-02-26 15:49:55
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: bartekltg <b...@g...com>

    W dniu 2012-02-25 18:23, Grzexs pisze:
    > Z czego zrobiona jest taka przeźroczysta folia do pieczenia produktów w
    > kuchennym piekarniku? Papier jakiś czy tworzywo sztuczne? Jaką
    > temperaturę wytrzymuje i co się dzieje po przekroczeniu tej krytycznej
    > temperatury - topi się czy zapala?

    Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
    na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
    i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.

    Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)

    pzdr
    bartekltg


  • 5. Data: 2012-02-26 16:39:09
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Sun, 26 Feb 2012 16:49:55 +0100, bartekltg napisał(a):
    > Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
    > na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
    > i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
    >
    > Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)

    celofan sie chyba nie topi ?
    internet sugeruje ze temperatura rozkladu 290 C, a zaplonu 300 C.

    J.


  • 6. Data: 2012-02-27 10:32:05
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: mirek <m...@v...pl>

    Witam kolegów
    Ja bym raczej sugerował poliamid. Celofan zawiera dużo plastyfikatorów
    i chyba pieczenia by nie wytrzymał
    Pozdrawiam i smacznego życzę - Mirek


  • 7. Data: 2012-02-27 14:28:37
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: bartekltg <b...@g...com>

    W dniu 2012-02-26 17:39, J.F. pisze:
    > Dnia Sun, 26 Feb 2012 16:49:55 +0100, bartekltg napisał(a):
    >> Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
    >> na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
    >> i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
    >>
    >> Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)
    >
    > celofan sie chyba nie topi ?

    No właśnie nie jestem pewien.
    Przezroczyste opakowanie 'wewnętrzne' ciastek zachowuje
    się identycznie. 'Folia' owijająca cukierek tak samo.

    > internet sugeruje ze temperatura rozkladu 290 C, a zaplonu 300 C.

    Granica użytkowania do 225 może wiązać się z reakcją z jedzonkiem,
    osłabieniem materiału (kurczeniem!) i współczynnikiem bezpieczeństwa.

    pzdr
    bartekltg



  • 8. Data: 2012-02-27 17:43:43
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: Grzexs <g...@g...usu-n-to.pl>

    >> Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
    >> na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
    >> i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
    >>
    >> Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)
    >
    > celofan sie chyba nie topi ?
    > internet sugeruje ze temperatura rozkladu 290 C, a zaplonu 300 C.

    Jak u licha zadaliście pytanie, że udało się uzyskać odpowiedzi na
    temat? Ja po przedarciu się przez dziesiątki przepisów na potrawy
    pieczone zgłodniałem na tyle, że dałem sobie spokój z dalszym szukaniem.


    --
    Grzexs


  • 9. Data: 2012-02-28 16:52:10
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: bartekltg <b...@g...com>

    W dniu 2012-02-27 18:43, Grzexs pisze:
    >>> Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
    >>> na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
    >>> i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
    >>>
    >>> Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)
    >>
    >> celofan sie chyba nie topi ?
    >> internet sugeruje ze temperatura rozkladu 290 C, a zaplonu 300 C.
    >
    > Jak u licha zadaliście pytanie, że udało się uzyskać odpowiedzi na
    > temat? Ja po przedarciu się przez dziesiątki przepisów na potrawy
    > pieczone zgłodniałem na tyle, że dałem sobie spokój z dalszym szukaniem.

    Dorzucać do zapytania 'składa się' 'zrobiony' czy 'z czego'.
    Dodatkowo J.F. zasugerował, że to celofan, a łatwiej jest googlem
    znaleźć coś potwierdzającego inż odpowiedz na pytanie otwarte.

    Szukać należało po obiedzie;)

    Ale nadal nie mamy ostatecznego potwierdzenia...

    pzdr
    bartekltg




  • 10. Data: 2012-02-29 18:52:49
    Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
    Od: "PL(N)umber_One " <p...@g...pl>

    Magiczne słowo to "produkcja". Zapytanie typu: papier folia do pieczenia +
    produkcja, eliminuje większość wątków kulinarnych a zwraca strony producentów z
    szansami na interesujące nas dane.
    PP

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

strony : [ 1 ]


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: