-
1. Data: 2012-02-25 17:23:05
Temat: Folia do pieczenia - z czego?
Od: Grzexs <g...@g...usu-n-to.pl>
Z czego zrobiona jest taka przeźroczysta folia do pieczenia produktów w
kuchennym piekarniku? Papier jakiś czy tworzywo sztuczne? Jaką
temperaturę wytrzymuje i co się dzieje po przekroczeniu tej krytycznej
temperatury - topi się czy zapala?
--
Grzexs
-
2. Data: 2012-02-25 19:54:57
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: "PL(N)umber_One " <p...@g...pl>
Witam
Jest folia i jest papier. Papieru do pieczenia, używam jako przekładki do
klejenia, jest mocno natłuszczony i nic - nawet butapren:) się go nie czepia.
PP
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
-
3. Data: 2012-02-26 09:34:37
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sat, 25 Feb 2012 18:23:05 +0100, Grzexs napisał(a):
> Z czego zrobiona jest taka przeźroczysta folia do pieczenia produktów w
> kuchennym piekarniku? Papier jakiś czy tworzywo sztuczne? Jaką
> temperaturę wytrzymuje i co się dzieje po przekroczeniu tej krytycznej
> temperatury - topi się czy zapala?
Z czego to nie wiem, ale malo jest tworzyw wytrzymyjacych ponad 200C.
wiec obstawiam dwa - silikony jakies ... i zwykly celofan
a celofan to tak do konca nie wiadomo - sztuczne tworzywo czy nie, papier
czy nie :-)
J.
-
4. Data: 2012-02-26 15:49:55
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: bartekltg <b...@g...com>
W dniu 2012-02-25 18:23, Grzexs pisze:
> Z czego zrobiona jest taka przeźroczysta folia do pieczenia produktów w
> kuchennym piekarniku? Papier jakiś czy tworzywo sztuczne? Jaką
> temperaturę wytrzymuje i co się dzieje po przekroczeniu tej krytycznej
> temperatury - topi się czy zapala?
Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)
pzdr
bartekltg
-
5. Data: 2012-02-26 16:39:09
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sun, 26 Feb 2012 16:49:55 +0100, bartekltg napisał(a):
> Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
> na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
> i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
>
> Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)
celofan sie chyba nie topi ?
internet sugeruje ze temperatura rozkladu 290 C, a zaplonu 300 C.
J.
-
6. Data: 2012-02-27 10:32:05
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: mirek <m...@v...pl>
Witam kolegów
Ja bym raczej sugerował poliamid. Celofan zawiera dużo plastyfikatorów
i chyba pieczenia by nie wytrzymał
Pozdrawiam i smacznego życzę - Mirek
-
7. Data: 2012-02-27 14:28:37
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: bartekltg <b...@g...com>
W dniu 2012-02-26 17:39, J.F. pisze:
> Dnia Sun, 26 Feb 2012 16:49:55 +0100, bartekltg napisał(a):
>> Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
>> na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
>> i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
>>
>> Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)
>
> celofan sie chyba nie topi ?
No właśnie nie jestem pewien.
Przezroczyste opakowanie 'wewnętrzne' ciastek zachowuje
się identycznie. 'Folia' owijająca cukierek tak samo.
> internet sugeruje ze temperatura rozkladu 290 C, a zaplonu 300 C.
Granica użytkowania do 225 może wiązać się z reakcją z jedzonkiem,
osłabieniem materiału (kurczeniem!) i współczynnikiem bezpieczeństwa.
pzdr
bartekltg
-
8. Data: 2012-02-27 17:43:43
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: Grzexs <g...@g...usu-n-to.pl>
>> Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
>> na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
>> i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
>>
>> Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)
>
> celofan sie chyba nie topi ?
> internet sugeruje ze temperatura rozkladu 290 C, a zaplonu 300 C.
Jak u licha zadaliście pytanie, że udało się uzyskać odpowiedzi na
temat? Ja po przedarciu się przez dziesiątki przepisów na potrawy
pieczone zgłodniałem na tyle, że dałem sobie spokój z dalszym szukaniem.
--
Grzexs
-
9. Data: 2012-02-28 16:52:10
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: bartekltg <b...@g...com>
W dniu 2012-02-27 18:43, Grzexs pisze:
>>> Internet sugeruje, że celofan. Jak podacie jakiś sposób
>>> na prosty test, mogę sprawdzić;) Na opakowaniu brak składu
>>> i informacja 'Używać w temperaturze -60..225 deg C'.
>>>
>>> Nad płomieniem topi się. Mięsko wychodzi dobre;)
>>
>> celofan sie chyba nie topi ?
>> internet sugeruje ze temperatura rozkladu 290 C, a zaplonu 300 C.
>
> Jak u licha zadaliście pytanie, że udało się uzyskać odpowiedzi na
> temat? Ja po przedarciu się przez dziesiątki przepisów na potrawy
> pieczone zgłodniałem na tyle, że dałem sobie spokój z dalszym szukaniem.
Dorzucać do zapytania 'składa się' 'zrobiony' czy 'z czego'.
Dodatkowo J.F. zasugerował, że to celofan, a łatwiej jest googlem
znaleźć coś potwierdzającego inż odpowiedz na pytanie otwarte.
Szukać należało po obiedzie;)
Ale nadal nie mamy ostatecznego potwierdzenia...
pzdr
bartekltg
-
10. Data: 2012-02-29 18:52:49
Temat: Re: Folia do pieczenia - z czego?
Od: "PL(N)umber_One " <p...@g...pl>
Magiczne słowo to "produkcja". Zapytanie typu: papier folia do pieczenia +
produkcja, eliminuje większość wątków kulinarnych a zwraca strony producentów z
szansami na interesujące nas dane.
PP
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/